8 min read

Ierburi comestibile pe timp de iarnă

O să vă spun câte ceva despre ceea ce puteți mânca pe timp de iarnă, în caz de “Doamne ferește”. Pe teritoriul Țării Noastre există o sumedenie de plante care pot fi consumate crude sau preparate termic, cu conținut bogat în substanțe nutritive. Acum, e bine să știți că aceste plante nu pot înlocui în totalitate necesarul de alimente, însă în caz de “Doamne ferește”, ne ajută să ajungem în primăvară, evident, cu tot felul de lipsuri în organism, dar încă vii. Fiecare trebuie să judece singur la ce ar putea folosi informațiile de mai jos, eu doar le expun aici pentru a fi luate totuși în considerare.

Am să împart acest articol în două: în prima parte, vă voi spune pe scurt care sunt plantele pe care le puteți conserva pentru iarnă (și cum să o faceți), iar în a doua parte, vă voi spune ce fel de plante verzi (și comestibile) puteți găsi pe timpul iernii, sau cum le puteți cultiva cu un minim efort. Voi căuta, pe cât posibil, să vă dau informații și metode la îndemâna oricui, adică n-o să vă vorbesc despre liofilizare, deshidratare sau pasteurizare. Bine?

Mai întâi, câteva lucruri despre recoltarea și conservarea plantelor. În mod normal și cu mici excepții, plantele se recoltează atunci se află în perioada de înflorire și când este soare, iar uscarea lor se face la semi-umbră. Dar pentru că majoritatea dintre voi nu dispuneți de spații cu semi-umbră și vânt, le puteți usca expunându-le la soare. Cu cât soarele este mai puternic și le usucă mai rapid, cu atât proprietățile plantelor se păstrează mai bine. Uscarea trebuie făcută pe suprafețe care nu permit lipirea plantelor de acestea: hârtie, pânză. Plantele mai pot fi uscate în mănunchiuri legate cu sfoară. Depozitarea se face fie în forma în care au fost uscate, fie mărunțite și păstrate la loc ferit de lumină și umezeală, în ce aveți pe acasă, adică: pungi de hârtie, săculeți de pânză, borcane de sticlă sau chiar pet-uri. Dacă dispunem de spații cu temperatură constantă (de exemplu o pivniță), putem rula plantele (dacă au frunză lată) și le putem îndesa până la refuz în sticle pet cu gura largă, vom atașa apoi capacul și le vom depozita pentru iarnă. Nu recomand conservarea acestora prin metode de fierbere și saramurare decât în anumite situații clare, pentru că se pot pierde din substanțele nutritive, sunt metode dificile care presupun dedicare (pentru fierbere ai nevoie de lemne de foc) și dacă operațiunile nu sunt făcute cum trebuie (de exemplu recipientele nu sunt bine etanșate), alimentele se pot strica.

Vă rog să vă notați un lucru: multe plante, în cantități mari, pot deveni toxice. De pildă, puteți consuma oricâți morcovi și oricât spanac doriți, însă banalul mușețel sau ștevia, în cantități mari, pot provoca diaree. Alte plante, ca de exemplu podbalul sau păducelul, pot fi consumate în cantități moderate, în timp ce altele pot fi foarte toxice sau mortale. De aceea, încercați să consumați o cantitate principală de plante 100% sigure (primele din listă) și o cantitate moderată de plante tolerate bine de organism.

Mai notați încă un lucru: învățați să deosebiți foamea falsă de cea reală. Există trei niveluri de foame: prima este dată de psihic și este în strânsă legătură cu pancreasul, care dorește ritmicitate. Aceasta este o foame falsă, care poate fi ignorată, corpul reușind să se mențină în condiții optime încă 4 – 6 ore, în funcție de arderile interne ale fiecăruia. Urmează foamea reală, care este dată, printre altele, de scăderea glicemiei – acesta este momentul în care este bine să mâncați, pentru că nu veți mai consuma o cantitate mare de hrană (nu veți mai mânca de stres), iar cantitatea de substanțe nutritive va fi absorbită la parametri optimi. Al treilea nivel de foame trebuie evitat.

Dacă se produce la voință (post negru prelungit), trebuie făcut doar de către persoanele bine hrănite și bine echilibrate din punctul de vedere al depozitelor de microelemente, ceea ce este puțin probabil pe timpul iernii. În caz contrar, se produc dezechilibre, care uneori pot fi fatale.

Încă ceva: plantele astringente sau cu gust amar, amână senzația de foame. Plantele dulcegi sau dulci, echilibrează psihicul. Plantele sărate (nu prea există în România, în afară de captalan) sau cele ușor astringente și bine uscate, vă cer să consumați apă, iar ăsta este un lucru bun dacă dispuneți de o sursă de apă potabilă. Pe timp de frig, sub 10C, evitați gustul acru (acrișor e în regulă), dacă nu vreți să aveți probleme cu inima. Deci ne vom hrăni în general cu plante amărui, dulci sau dulci-arcrișoare.

Înainte de masă cu 30 de minute, beți o cană cu apă sau apă în care ați pus plante aromate (ace de brad, crenguțe de tuia, pin sau plante aromatice dacă aveți). Plantele uscate pot fi consumate sub formă de praf (le mărunțim în mână), pe care îl vom mesteca cu grijă cât mai mult timp, înghițind numai atunci când devine pastă. În felul acesta ne asigurăm că digestia se va face ușor, fără crampe la stomac. Nu mâncăm mult și dacă ne știm mai gurmanzi, din cinci în cinci minute ne oprim câte două minute, pentru ca informația din stomac să fie procesată de creier, astfel încât să evităm dependența psihică de mâncare și să ne putem concentra pe procesul de hrănire. Plantele uscate pot fi, de asemenea, rehidratate, fie prin plasarea acestora în recipiente în care adăugați apă și pe care le lăsați peste noapte, sau prin fierbere și gătire după cum vă taie capul. Plantele crude se consumă ca atare sau în combinație cu plante uscate. La finalul mesei, dacă dispuneți de câteva semințe de orice fel (grâu, orz, ovăz, semințe de floarea-soarelui sau de dovleac, nuci), consumați câteva, mestecând lent și conștient. Vă vor oferi o senzație plăcută de sațietate și vor regla glicemia, menținându-vă psihicul în bună stare de funcționare. De multe ori se produc accidente nu atât de la lipsa alimentelor, cât din cauza anxietății și depresiei.

Acestea fiind spuse, să notăm lista de plante care pot fi păstrate pentru iarnă și care sunt ușor de recoltat, dar rețineți regula de aur, pe care o voi scrie cu majuscule:

  • APA ESTE PRINCIPALUL ALIMENT, FĂRĂ DE CARE MURIM.

Consumați apă când vă este foame, pentru că veți avea numai beneficii. Apa nu trebuie să fie prea rece și se bea cu înghițituri mici, din timp în timp. Apa băută în cantități uriașe și brusc, devine otravă.

Acestea fiind spuse, continuăm:

  • frunză de ceapă
  • frunză de usturoi
  • frunză de viță-de-vie
  • pătlagină cu frunză lată sau îngustă
  • frunze de ștevie *
  • spanac
  • frunze de ridichi de lună
  • iarbă grasă
  • frunză de morcov
  • păpădie (cât timp este proaspătă, până la înflorire)
  • susai
  • plantă de nalbă *
  • trifoi (roșu sau alb)
  • spanacul sălbatic (chenopodium)
  • talpa gâștei
  • urzică
  • piperul bălții
  • lucernă
  • frunză de cais *
  • rocoină
  • ciuboțica cucului *
  • brâncuța galbenă
  • măcrișul (năsturelul)
  • urzica moartă (cunoscută și ca *zda țigăncii)
  • loboda verde (câinească) sau roșie
  • leurdă
  • lipicioasă
  • cerențel
  • iarba cu cinci degete
  • troscot
  • frunză de dud *
  • frunze și flori de păducel *
  • petale de trandafir
  • frunze de porumb
  • vârfuri fragede ale lăstarilor de hamei *
  • frunze de condurul doamnei *
  • frunze de coada racului *
  • salată verde
  • frunză de brocoli
  • frunză de varză
  • frunză de gulie

* Consumați cu moderație (nu mai mult de 8g pe zi, adică maximum 4 – 5 lingurițe pline de frunză mărunțită)

În timpul iernii, puteți mânca (încă), plante verzi. Cei care trăiesc în zone de câmpie, mai ales dacă nu este ger, pot construi un solar. Dacă nu dispun de un solar, se pot înfige în sol bețe de cca 30cm înălțime din loc în loc, peste care se așterne o folie. Pe două laturi ale acesteia se acoperă marginile cu pământ (ca să nu le ia vântul), în timp ce pe celelalte două laturi, se pot pune pietre sau crengi mai groase, astfel încât să puteți avea acces la plante.

Sub folie, puteți cultiva următoarele:

  • ceapă
  • usturoi
  • salată verde
  • pătrunjel
  • ridichi (frunză)
  • morcov (frunză)
  • spanac
  • brocoli (frunză)
  • varză (frunză)

La adăpost, în anumite locuri, puteți găsi în mod natural, chiar și pe timp de iarnă (valabil și pentru cei de la deal și munte):

  • păpădie
  • ștevie
  • mentă sălbatică
  • urzică moartă
  • pătlagină cu frunză îngustă
  • iarbă de grâu
  • iarbă de orz sau ovăz
  • iarbă câinească

Dacă nu dispuneți de folie, construiți drept pavăză, în zona din care bate iarna vântul (de obicei la Nord-Est), adăposturi din crengi și ierburi uscate, în zone unde cresc în mod natural plante, astfel încât să se dezvolte mult mai rapid. Cunoașterea mediului înconjurător și a ierburilor care cresc în zona în care vă aflați, este foarte folositoare. Faceți drumeții vara, identificând plantele cu ajutorul aplicațiilor de telefon mobil, sau cu determinatoare de plante (cel mai sigur).

Primăvara, puteți consuma:

  • frunze de fag (acru)
  • frunze de arțar (acru, apoi gustul devine dulce)
  • frunze de ulm (gust neutru)
  • frunze de salcie (acru)
  • frunze de măr (amar)
  • frunze de vișin (acrișor)
  • frunze de plop (amar)
  • frunze de mesteacăn (amărui-astringent)
  • frunze de zmeur (acrișor-astringent)
  • frunze de mur (acrișor-astringent)
  • frunze de afin (acrișor-astringent)
  • frunze de coacăz roșu sau negru (acrișor-astringent cu tentă amăruie)

La ciuperci, situația este mai complicată, pentru că unele dintre ele vă pot ucide. Cumpărați un determinator de ciuperci, nu costă foarte mult și este deosebit de util. În completare, cât timp aveți curent electric și internet, puteți instala o aplicație pentru determinarea ciupercilor comestibile.

Doamne ajută!

++++++++++++

Nu vreau să vă sperii, vreau să fiți pregătiți. E suficient să nu fie curent electric și apă la țeavă cinci-șase zile, ca să vi se umple wc-urile și să vă dea mirosul afară din casă. Eu aș face în felul următor: aș avea carburant măcar 50% în rezervor, mi-aș face preventiv un bagaj mie și celorlalți membri din familie și aș suna din timp o rudă sau un prieten care are locuință la țară și mă poate primi în caz de probleme, spunându-i că aș putea veni la el fără niciun avertisment și că ar trebui (poate) să mă primească pe o perioadă nedeterminată. Aș avea grijă să am câteva duzine de chibrituri (cine n-are amnar, ar trebui să-și comande de pe net), câteva pături mai groase, un ibric, o oală, câte o strachină și tacâmuri pentru toți. Cash mărunt (1leu, 5lei, 10lei, 50lei), țigări pentru dependenții de tutun (care în condiții de lipsă de nicotină pot face mai urât decât copiii), 10 tablete de ciocolată cea mai ieftină. Vă dau o listă cu 15 plante medicinale pe care le găsiți în orice Plafar (vă costă până în 150 lei), care să vă ajute în majoritatea problemelor omenești în caz de urgențe. Nu vă rezolvă la perfecție, dar e mai bine decât nimic: mentă (stomac), păducel frunze/flori (inimă), pir rădăcină (rinichi), trei frați pătați (alergii), frunză coacăz negru (dureri), mușețel (infecții), roiniță (colon iritat), salvie (depresie/anxietate), turiță mare (ficat), obligeană (pancreas/diabet), traista ciobanului (probleme de tensiune), coada șoricelului (infecții genitale), muguri de plop (dureri de dinți/afte bucale/nevralgii), scoarță de stejar (diaree). Nu uitați de vată, alcool (spirt), săpun.

Cei care nu aveți prieteni la țară, gândiți-vă la vreo variantă, oricare ar fi ea: unii oameni dispun de spații unde se poate dormi în caz de probleme: fânării, grajduri, garaje. Mai aruncați un ochi pe articolul meu mai vechi, unde am scris ce puteți mânca iarna în caz de probleme (dați și la alții, poate au nevoie). Cei care aveți arme de autoapărare sau de vânătoare, să le luați cu voi. Repet, nu vreau să vă sperii, dar luați în calcul orice.

P.S. Ați văzut că n-am menționat de lanterne, lumânări sau conserve. Cine și le poate permite, foarte bine, cine nu… în caz de probleme, alimentele vă vor fi furate prima dată.