2 min read

Halal detensionare

Tocmai subliniam ieri că băieții de la Casa Alba manifestă un dram de rațiune. Și că evită să escaladeze și mai tare conflictul din Ucraina, prin trimiterea de rachete cu rază lungă de acțiune.

Minunea a durat doar o zi. A fost, de fapt, un simplu fake-news pus în scenă de Joe Biden, ca să liniștească opinia publică din Statele Unite (căci populația din Europa oricum nu contează).

În interval de mai puțin de 24 de ore, președintele SUA a revenit cu un editorial publicat în gazeta de perete a Deep State – cotidianul The New York Times. Pe scurt, șeful de la Casa Albă îi va trimite lui Zelensky ”sisteme de rachete și muniții mai avansate”, inclusiv elicoptere, cu precizarea că ”administrația Biden nu le va permite ucrainenilor să lovească în afara propriei frontiere”. Wow!

Te doare mintea, nu alta. Cu alte cuvinte, generalii de la Pentagon vor urmări fiecare lovitură a lui Zelensky. Eventual, vor apăsa pe butoane în locul lui Arestovich. ”Ne-am mișcat rapid pentru a trimite Ucrainei o cantitate semnificativă de armament și muniție, astfel încât să poată lupta pe câmpul de luptă și să fie în cea mai puternică poziție posibilă la masa negocierilor”, a scris Biden în editorialul pentru New York Times.

Așadar, în Ucraina va ajunge sistemul de rachete cu lansare multiplă (MLRS), cunoscut sub numele de HIMARS (High Mobility Rockets System), cu o rază de acțiune de 83 până la 185 de mile (298 kilometri). Cu alte cuvinte, oamenii lui Zelensky vor putea lovi orice localitate de pe teritoriul Rusiei aflată la mai puțin de 300 de kilometri de graniță.

Joe Biden promite, cu mâna pe inimă, că ”nu-i va permite” lui Zelensky să sară calul. ”Nu încurajăm sau permitem Ucrainei să lovească dincolo de granițele sale. Nu vrem să prelungim războiul doar pentru a provoca durere Rusiei”, a scris Biden în NYT, cu inima strânsă, empatic față de poporul rus, adresându-se unei audiențe formată exclusiv din preșcolari.

Rebekah Koffler, fost ofițer al Agenției de Informații a Apărării și autor al cărții ”Putin’s Playbook: Planul secret al Rusiei de a învinge America”, a declarat că administrația Biden recunoaște că ”merge pe o linie foarte, foarte fină cu rușii” prin trimiterea unor sisteme mai avansate. ”Riscul este întotdeauna prezent. Este vorba despre gestionarea riscului”, a declarat Koffler pentru Fox News.

De subliniat că SUA și Rusia s-au mai confruntat de-a lungul timpului în diverse puncte ale globului, adesea prin intermediari, dar de fiecare dată au avut grijă să nu trimită pe front armament puternic și sofisticat, care ar fi putut duce la o escaladare incontrolabilă.

Rusia a avertizat luna trecută cu privire la ”consecințe imprevizibile” dacă SUA și aliații din NATO vor continua să trimită Ucrainei arme ”sensibile”.

Rămâne de văzut cât control vor avea americanii asupra rachetelor livrate sub formă de cadou. Și dacă nu cumva Zelensky abia așteaptă să-și încordeze mușchii dincolo de granița cu rușii, cât mai aproape de Moscova.

Adrian Onciu

Intrăm în cea mai dubioasă fază a războiului: Dmitri Peskov spune că, după ce SUA a ales să livreze Ucrainei sisteme avansate de rachete, comunicarea dintre Moscova și Washington a fost întreruptă de către ruși. De asemenea, mai mulți oficiali ruși re rang înalt lasă să se înțeleagă că a fost depășită o linie roșie, începând de la care nu mai este posibilă continuarea războiului fără implicarea „celui de-al treilea stat”, aluzie transparentă la SUA. Suntem în acel moment critic în care absolut orice se poate întâmpla. Deja nu mai e de joacă!

Dan Diaconu