2 min read

Coadă la Lockheed Martin

În pandemie Cîțu a luat nenumărate doze de ”sănătate curată” de la Albert Bourla, via Ursula. A fost un tun de câteva miliarde. Nimic spectaculos, circulați. Nu-i nimic de văzut, ar zice doamna Kovesi.

În război, ce credeți că ia generalul Ciucă de la partenerii noștri strategici? Gumă de mestecat? Coca Cola fără zahăr? Pantofi Nike? Greșit! Ciucă se pregătește să cumpere avioane, elicoptere, submarine, rachete. Fleacuri, cu alte cuvinte. Chestii pe care le are tot omul pe lângă casă.

Dacă ne uităm în urmă la tunul lui Cîțu, afacerea cu armament pe motiv că ”vin rușii!” reprezintă lovitura secolului pentru americani. Și nu, nu-i vorba doar despre contractele cu România. Toți partenerii NATO au primit de urgență cartea de vizită a șefului de la Lockheed Martin.

La sediul firmei de armament din Maryland, USA, sună telefoanele mai ceva ca la o sesiune de videochat gratis, cu topmodele de la Victoria’s Secret.

Astăzi a fost agitație mare la Palatul Victoria, cu multe emoții. Vicepreședintele companiei Lockheed Martin, Raymond Pisseli, s-a deplasat în carne și oase la București, să dea mâna cu generalul Ciucă. Și să inspire aerul plăcut, îmbătător, al teancurilor groase de dolari care vor zbura curând spre Maryland.

Contractele trebuie semnate acum, rapid, cât încă se aud împușcăturile de la Azovstal și lumea vorbește doar despre război, apocalipsă nucleară și ”alianța de neclintit” în lupta cu balaurul măcelar.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, premierul Ciucă a subliniat ”importanţa sprijinului acordat de SUA din perspectiva accesului la tehnologie performantă în domeniul apărării, precum avioane multi-rol, sistemele Himars, Patriot sau bateriile anti-rachetă de la Marea Neagră”. Dacă vă străduiți să vedeți cu ochii minții teancurile de bani destinate înarmării, imaginați-vă un tren de marfă plin cu dolari. În comparație, banii din pandemie încap într-o roabă. Sunt nesemnificativi.

Ar trebui să ne bucurăm, la sugestia lui Iohannis. Bugetul Apărării va urca la 2,5% din PIB, cât dăm și pe Educație.

Dacă tot ce-am putut obține din cei 2,5% pentru Educație a fost un analfabetism funcțional, să sperăm că din același procent vom face rost măcar de niște armament perfect funcțional.

Că-l vom folosi doar la parada de Ziua Națională, pe sub Arcul de Triumf (mai puțin submarinele!), asta-i altă problemă.

Adrian Onciu