2 min read

Mega-afaceri

În timp ce alimentează războiul cu bani, armament greu și mercenari, Statele Unite nu scapă din vedere principalele obiective în Europa. Care, întâmplător, se împletesc armonios cu conflictul din Ucraina. Sunt interdependente.

Să amintim țintele economice majore ale Casei Albe în zona noastră de interes. Ele sunt în număr de trei și fac referire la vânzarea de: 1) armament; 2) gaze naturale lichefiate și 3) energie atomică obținută cu reactoare modulare de mici dimensiuni (SMR).

Toate cele trei capitole se traduc prin profituri estimate la multe sute de miliarde de dolari. Primii clienți vor fi europenii. Iar noi, românii, vom deveni și primii cobai în experimentul cu reactoarele SMR.

De remarcat că Statele Unite au dezvoltat un prim proiect legat de mini-reactoarele nucleare în statul american Utah. Doar că acolo întâmpină mari dificultăți în implementare, iar eventuala punere în funcțiune nu va fi mai devreme de 2029.

Astfel se explică de ce americanii au apelat la bunăvoința guvernului român și, într-un timp record, au găsit amplasamentul noilor mini-centrale nucleare, la 10 km de Târgoviște.

Lucrurile se desfășoară pe repede-nainte. Interesul Statelor Unite nu este doar uriaș, ci și foarte vizibil. Odată ce experimentul va prinde viață și va funcționa (să sperăm!) fără probleme de securitate, astfel de centrale se vor construi în toată Europa.

De remarcat că Răzvan Nicolescu, fostul ministru al Energiei, s-a opus ferm, în 2019, ca România să devină poligon de încercare pentru noi tehnologii nucleare civile: ”Nu voi susține niciodată ca în țara noastră să se instaleze tehnologii nucleare ce se află încă în fază de testare/dezvoltare, în cazul în care se va pune vreodată o astfel de problemă. Nu există nimic mai important decât securitatea copiilor noștri. Cred că după ce se construiesc câteva reactoare de acest fel în țara producătoare și funcționează o perioadă, ne putem gândi și noi, serios, la așa ceva”.

Urmarea a fost că ministrul Nicolescu a plecat din guvern la scurt timp.

De ce americanii nu testează noua tehnologie undeva în deșertul Nevada este o întrebare la care doar David Muniz, însărcinatul cu afaceri al Ambasadei, ne-ar putea răspunde. Însă până atunci, iată ce spune Muniz despre parteneriatul reciproc avantajos: ”Această tehnologie va fi folosită cu respectarea celor mai înalte standarde de siguranță și securitate și va face posibilă cooperarea internațională autentică, fără riscuri sporite pentru aliații și partenerii noștri. (…) Mă bucur să văd că au loc discuții aplicate între guvern, reprezentanții industriei și alte părți interesate, pentru a progresa cu amplasarea reactoarelor SMR. Și anticipez că mult mai multe state membre UE ni se vor alătura, pe măsură ce acest proiect esențial avansează.”

De fapt, nimeni nu știe cum vor funcționa aceste centrale la turație maximă. Nici Muniz, nici altcineva. Însă gestul americanilor de a le experimenta pe pământ românesc spune multe despre câte parale facem în ochii partenerilor strategici.

Adrian Onciu