3 min read

Ce vor americanii

Cred că nu se mai îndoiește nimeni că prețul carburanților e stabilit de niște băieți șmecheri, și nu de balanța cerere-ofertă.

Teoretic, bursa dictează cotația barilului de petrol. Practic, există Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), cu sediul central la Viena și următorii membri: Algeria, Angola, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Gabon, Guineea Ecuatorială, Iran, Irak, Kuwait, Libia, Nigeria, Republica Congo și Venezuela.

Mass-media pretinde că OPEC dictează, indirect, prețul. Vă imaginați că pot face asta Congo, Venezuela, Libia sau Nigeria?! În Top 10 producători de petrol la nivel mondial se află și Statele Unite, Rusia, China și Canada. Primele trei țări producătoare în 2020 – SUA, Arabia Saudită și Rusia – au reprezentat 43% din producția mondială de lichide petroliere (benzină, motorină, combustibili pentru avioane și încălzire, GNL, biocombustibili). Primii cinci producători, inclusiv Canada și China, înseamnă 54% din producția globală.

Știm legătura veche, din anii 70, dintre petrol și dolar. Țările mari producătoare din Orientul Mijlociu au bătut palma cu Statele Unite pentru tranzacționarea petrolului în moneda americană. De aici au rezultat sume uriașe în visteria Statelor Unite, dar și a unor țări care ulterior au finanțat din plin terorismul. Și au trăit binemersi exclusiv din vânzarea petrolului.

Putem trage concluzia, fără să greșim prea mult, că Washington-ul stabilește, practic, cotația petrolului. Dacă este nevoie de un preț mic la bursă, cartelul șmecherilor pompează mai multă marfă. Inundă piața. Dacă, dimpotrivă, se urmărește un preț mare, sondele lucrează la turație minimă, cererea depășește oferta și se ajunge la peste 150 de dolari barilul.

Și acum vine surpriza. Poate unii dintre noi s-ar fi așteptat ca Statele Unite să-și perpetueze poziția dominantă în materie de tranzacții petroliere. O poziție extrem de profitabilă. Însă dintr-o dată a apărut un pericol la orizont: politicienii (întâi americani, apoi și ceilalți) au realizat că planeta moare. Că schimbările climatice aduc Apocalipsa. Și că trebuie să renunțăm definitiv la petrol, printre altele.

Pare un nonsens, nu-i așa? De ce ar renunța americanii la petrol, din moment ce câștigă sume astronomice?

Ei bine, e vorba de strategia pe termen lung a Deep State legată de două aspecte vitale pentru Statele Unite: 1) Confruntarea cu Rusia și 2) Combaterea terorismului islamic. După cum știm, atât industria militară din Rusia, cât și terorismul islamic, sunt finanțate în mare parte din petrol. Cu precizarea că în cazul Rusiei vorbim și despre gaze naturale (vezi urmările confruntării din Ucraina).

Așadar, americanii promovează puternic renunțarea la petrol (prin proiectele Green Deal) și decuplarea conductelor rusești de Europa. Trecerea foarte rapidă la mașini electrice prin presiuni susținute asupra marilor producători (cazul Germaniei) va scădea abrupt cererea de petrol în decurs de 5-10 ani. Așa-zisa ”lipsă de cipuri” pentru producția de mașini cu motoare clasice face parte din scenariu. Ajută industria să facă trecerea mai ușor. Să ”îngroape” repede vechile fabrici, să-și dezvolte pe orizontală noile rețele de subansamble și să treacă exclusiv la producția de mașini electrice. Între timp, clienții se reorientează spre mașini rulate, astfel încât parcul auto la nivel mondial să nu primească noi consumatori de petrol.

Da, pare sinucidere curată pentru marii dealeri – regii petrolului din Statele Unite. Însă nu și dacă ei fac parte din plan. Dacă li se oferă ceva la schimb. Dacă li se explică (de către Deep State) că pe termen mediu și lung războiul cu Rusia și cu terorismul islamic trebuie musai câștigat. Și nu poate fi câștigat, cât timp ”inamicii” rămân conectați la principalele surse de venit: petrol și gaze naturale.

Pe 24 mai 2020, în România benzina se vindea cu 4,27 lei, iar motorina cu 4,47. În decurs de doi ani, prețurile s-au dublat. Astăzi la pompe benzina e 8,11, iar motorina 8,80. Binențeles, inflația galopantă la nivel global are legătură directă cu aceste creșteri aberante de prețuri la combustibili.

Însă oricât de mult am sărăci, oricât de tare ar scădea nivelul de trai, OBIECTIVELE trebuie atinse.

Lupta cu încălzirea globală înseamnă, de fapt, lupta cu Rusia și cu terorismul islamic. Să fim serioși, nimeni nu dă doi bani pe sănătatea noastră sau a planetei.