Dezastrul energetic european

Din pricina marionetelor de la cârma Europei, lucrurile se îndreaptă spre dezastru. Rusia a găsit alți clienți pentru energie, așa că acum răspunde cu aceeași monedă. Aș fi vrut să scriu despre noile mișcări pe piața gazelor, dar mi-a luat-o înainte prietenul Gabriel Tușinean, pe Facebook. Și a făcut-o, ca de obicei, foarte bine. Se anunță vremuri triste:
………………..
”Prețul gazului în EU a sărit azi la 1.380 €/m3, noi fiind în plină vară. Creșterea bruscă a prețului din ultimele zile (powernext) este bazată pe două evenimente:

  • refuzul Siemens de a efectua reparațiile/verificările programate la una din stațiile de comprimare de la intrarea în North Stream. Siemens invocă faptul că au musai nevoie de o piesă din Canada, iar canadienii refuză să o livreze pentru că destinația ei finală este… Rusia (sancțiuni&șiet). Ca urmare a ne-efectuării reviziei periodice Rusia a redus cu 40% transferul de gaze pe Norh-Stream (la doar 67 milioane m3/zi).
  • terminalul LNG din Freeport Texas a suferit o avarie datorată unei explozii la una din conductele de transbordare (avarie urmată de un incendiu și o explozie de toată frumusețea) și și-a încetat activitatea complet până în luna septembrie. Și va deveni operațional pe de-a-ntregul abia pe sfârșitul anului. Terminalul LNG din Freeport Texas conta pentru 20% din exporturile de LNG ale SUA și aproviziona în special Europa.

Ucrainenii s-au oferit să transporte ei (prin Yamal) cantitatea lipsă din North Stream, dar rușii au refuzat. Situația deja complicată se complică și mai mult – o parte din operatorii vestici n-au aderat la schema “gaz pe ruble” bazându-se pe re-vânzările de gaz rusesc ale Germaniei. Cu 40% gaze mai puțin, e foarte probabil că re-vânzarea gazului va produce victime.

Între timp, ziariștii de la Bloomberg au descoperit o nouă “superputere” petrolieră a Europei – Estonia. Arabia Saudită a ajuns să importe până la 40.000 de barrels/zi de păcură din Estonia. Da, Estonia nu are nici o rafinărie și nu extrage nici un picur de petrol.

Colac pe pupăză, rușii au anunțat în seara asta și ei un accident în exploatarea de la Dobycha Urengoy (Yamal). O conductă de gaz a explodat provocând un incendiu. E al doilea accident de genul ăsta în ultimul an.
…………….
Cum zicea terminatorul Arnold? Europa ”are mâinile pline de sânge”, pentru că plătește marfa de la ruși. Ei bine, n-o să mai fie cazul. Europa își va da duhul dacă nu se întâmplă vreo minune.

Adrian Onciu

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *